Kuchnia czyli laboratorium

logo_odkrywcy8 marca ruszył cykl bezpłatnych zajęć naukowych prowadzonych w Klubie Karuzela.
Zajęcia mogą się odbywać dzięki darowiźnie jaką Pracownia otrzymała od warszawskiego darczyńcy.  Dziękujemy!

Mieliśmy miejsce dla 15 dzieci w wieku 6-10 lat, ale z racji wyczerpania miejsc już pierwszego dnia po ogłoszeniu zapisów, postanowiliśmy otworzyć także drugą grupę, która również zapełniła się w ekspresowym tempie!

Wobec powyższego dwie animatorki przygotowały się na przybycie 30 dzieci i razem z nimi stworzyły prawdziwe kuchenne laboratorium. Tym razem to dzieci decydowały jakie ekperymenty zrobimy (my tylko miałyśmy do nich „składniki“). I w ten oto sposób dowiedzieliśmy się:
–       na ile części zazwyczaj łamie się nitka spaghetti;
–       jakie rodzynki i dlaczego unoszą się na wodzie; i co to znaczy że rodzynka się najeżyła;
–       jak zassać jajko do butelki;
–       jak zrobić srebrne jajko, które tak naprawdę wcale nie jest srebrne (coś czujemy, że tegoroczne pisanki będa głównie srebrne);
–       czy cynamon ma smak? spróbujcie i przekonajcie się sami!!!
–       jakie mamy zmysły i co to są kubki smakowe.

My się świetnie bawiłyśmy i podejrzewamy, że dzieci także (nawet wiemy to od niektórych rodziców).
Kolejne zajęcia już 12 kwietnia. Ale na razie nie zdradzimy co będziemy robić i mamy nadzieję, że pogoda nie popsuje nam szyków!